True Grit

Synopsis

Fjortonåriga Mattie Ross far har blivit skjuten till döds av ynkryggen Tom Chaney och hon är fast besluten att se till att rättvisa skipas och att mördaren får vad han förtjänar. Hon tar hjälp av en skjutglad, försupen U.S. Marshal, Rooster Cogburn, och de ger sig iväg - mot hans protester - för att få tag på Chaney. För att kunna hämnas sin far måste hon förfölja brottslingen in på Indianernas territorium och dessutom hitta honom fort, innan en Texas Ranger vid namn LaBoeuf fångar honom först och för honom till Texas för att stå till svars för mordet på en annan man.

"För en gångs skull en remake som visar respekt för orginalet"

De allra flesta har antagligen sett originalet från 1967 med John Wayne som enögde U.S. Marshall-sheriffen J. Rooster Cogburn, som får i uppdrag av 14-åriga Mattie Ross att leta reda på hennes fars mördare Tom Cheeney. I den nya versionen så levererar bröderna Cohen tillsammans med Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin och Hailee Steinfeld en väldigt kompetent och trovärdig version om man nu ska jämför med originalet från 1969.

Personligen så tycker jag att Jeff Bridges insats är den mest anmärkningsvärda av de alla då han tolkar både karaktären Cogburn med en perfekt blandning av hur Wayne tolkade den. Och den som klarar av att spela rollen som unga Mattie Ross bör även den få sin beskärda del av berömelsen och respekten då det inte alls är en lätt roll att spela för en yngre tjej. Det som jag störa mig en aningen på och dessutom är anledningen till ej att få full pott gällandes betyget är Matt Damon överdriver Texas-dialekten en aning för mycket.

Kommentera

Bli den första att lämna en kommentar!

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid