Svenska sportbitar – byggt och berättat av Stefan Holm

Den folkkära idrottshjälten Stefan Holm har inte bara vunnit OS-guld i höjdhopp, han är också en Legobyggare av rang. I den här boken har han samlat 21 av våra största svenska idrottsögonblick i modern historia, bit för bit återskapade i Lego.

Här ryms Ravellis makalösa räddning mot Rumänien i VM -94, Foppas avgörande OS-straff mot Kanada samma år, Anja Pärsons klassiska säl och Björn Borgs historiska seger över McEnroe i Wimbledon 1980. För att bara nämna några.

Vid sidan av de makalösa byggnationerna berättar Stefan Holm storyn kring de legendariska händelserna med humor, skärpa och egna reflektioner. Det här gör boken till en fest för såväl Legofantasten som sportälskaren.

De många minutiösa byggena, som alla ägt rum i Stefan Holms eget legorum, är dokumenterade av Mikael Solebris, fotograf och vän till Stefan.

"Underhållande bok som bör finnas på var mans kaffebord"

Det fanns nog en hel del tankar i huvudet på Ole Kirk Christiansen när han år 1932 skapade det leksaksbyggsystemet som idag rätt och slätt är mer känt som Lego, men en av de tankar som med största sannolikhet inte rörde sig Christiansens huvud var att 86 år efter att skapat sitt företag att Stefan Holm, en OS-guldmedaljör från grannlandet i norr skulle få för sig att använda Lego som “virket” för att återskapa hela 21 stycken(!) historiska svenska sporthändelser.

För den som mot förmodan har bott under en sten och inte vet vem i hela friden Stefan Holm är så kan vi summera det lite snabbt men att säga att under hans karriär bland annat hovat in hela 29 stycken guldmedaljer varav en av dessa är från OS:et i Aten 2004, kammat hem ett flertal vinster i frågesportsprogrammet “På Spåret” och sist men inte minst en AFOL (Adult Fan Of Lego). Och det AFOL:en i Holm som för ca. 5 år sedan började fundera på det som idag är detta stycke kärlek, entusiasm men framför allt hängivenhet som är “Svenska sportbitar”.

(“Bergqvists magiska rekord” – Arnstadt, Tyskland den 4:e februari 2006)

Jag som inte är någon vidare sportfanatiker finner intresset i att Holm har använt just Lego som “virke” för att skapa dessa ögonblick och Lego i sig själv är något som jag har haft stort nöje att bygga med mer eller mindre sen jag först introducerades till det i dagisålder även om de vanliga Lego seten bytes ut till de licenserade seten allt eftersom, men non the less så är det ett intressant grep att använda “leksaker” för att bygga upp och återskapa dessa historiska ögonblick. Och även fast jag inte är den mest inbitne sportfantasten så känner jag faktiskt igen en del av de ögonblick som finns i boken, och visa är helt nya för mig. Och det är en skön blandning mellan “igenkänningsfaktor”, nytt och “mittemellan-läget” där man känner till personen i fråga och vad de utövade för sport, men har ingen aning om resultat, poäng, årtal, turnering mm. Det är där Holms fantastiska kunskaper kommer in och berättar på ett lagom nördigt sätt som även fångar mig och får mig att vända sida efter sida.

(“Sjöströms fantastiska fjärilseffekt” – Rio de Janeiro, Brasilien den 7:e augusti 2016)

En kul detalj i boken är att där och där så smyger Holm in små komiska element i sina byggen och vissa är rejält uppenbara medans andra är av lite mer subtil karaktär och det krävs en stunds studerande av bilden innan man hittar detaljen. Nu när jag tänker på det så känns det lite som Sven Nordqvists fantastiska illustrationer som man kan förlora sig i timtal för att leta efter roliga, udda och underbara detaljer. Det som jag kan tycka är lite tråkigt är att visa av dessa byggen är gjorde i “skalor” eller “tekniker” som jag inte känner igen sen tidigare, och som jag, om jag ska vara helt ärligt inte riktigt fattar tycke för, t.ex. de så kallade “CubeDudes” även fast det så klart är kul att få ta del av de olika teknikerna/systemen som finns att tillgå. Trots detta så känns boken ändå given i de allra flesta hem, då den talar till så många, oavsett om man är Legofantast, sportentusiast eller bara allmänt intresserad av svensk sporthistoria som fick världen (eller ja, rättare Sverige att stå stil) ja, då är boken en perfekt present och med faktumet att det faktiskt är mindre än 3 månader kvar till julafton så kan jag faktiskt tänka mig att den här boken kommer att återfinnas under en hel del julgranar och tomtesäckar på julafton.

Det här är en recension i samarbete med Pug Förlag. (Läs mer om vad det innebär)

Kommentera

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid