ROCCAT Vulcan 80

Produktbeskrivning

Det mekaniska speltangentbordet ROCCAT Vulcan representerar en kraftfull kombination av teknisk innovation, robusthet och belysning. Det är det första ROCCAT-tangentbordet med egenutvecklade Titanbrytare. Brytarna, som designats från grunden, tillverkades för gamers som kräver snabba och precisa tangenttryck som samtidigt är taktila. En härdad metallplatta stärker Vulcan och skyddar den från stötar och tapp, medan tangenterna är optimerade för att tåla damm. Den kraftfulla belysningsmotorn AIMO kommer till liv med LED-lampor som håller länge och transparenta brytarhöljen som sprider ljuset jämnt.

Ikonisk ROCCAT-blå belysning finns hos Vulcan 80. Den är anpassningsbar på tangentnivå och låter dig snabbt identifiera rätt tangent i mörkret. Tangentbordet, som är gjort för riktiga spelpurister, är dessutom utrustat med multimediatangenter och en förstärkt svart anodiserad topplatta av aluminium för att skydda det från att bli skadat.

Vulcan utvecklades med passion och i enlighet med de berömda principerna bakom tysk design och ingenjörskonst. Det är ett precist spelverktyg som låter dig ana prestandan vid första anblicken och känna den från första tangenttrycket.

Mer information om ROCCAT Vulan 80

"Ett robust tangentbord även som instegsmodell"

Den första känslan du möts av med Vulcan 80 är känslan av riktigt gedigen byggkvalité. Tangenter och brytare  är monterade på en robust aluminiumplatta. Övriga hölje är gjort i plast, men utan att tumma på helhetskänslan. Det är just denna känsla man vill mötas av med ett tangentbord i ~1400 kronorsklassen.

Modellerna

ROCCAT Vulcan kommer i tre olika utföranden, vi har modellerna 80, 100 och 120. Vulcan 80 kan då kanske ses som instegsmodellen för ROCCATs mekaniska tangentbord av senare årsmodell. Modellerna skiljer sig dock inte allt för mycket. Det är samma brytare i alla tangentbord, alla är bakgrundsbelysta med individuella LEDs och priset skiljer sig bara ca: 300 kr mellan modellerna 80 och 120. Skillnaderna är framför allt estetiska med RGB-belysning på de dyrare modellerna och den “värsta” modellen kommer med ett handledsstöd, som bara det kan göra 300 kr mer värt priset.

Funktionalitet

Bortser vi dock från allt extra allt och koncentrerar oss på det viktiga, funktionaliteten, så är Vulcan ett riktigt trevligt tangentbord oavsett färg. ROCCATs Titan-brytare ger mig flashback till de gamla klassiska och helt underbara Keytronic-tangentborden. Kickbacken, alltså momentet från att du tryckt ner en tangent och den är tillbaka på sin originalposition är helt underbart och troligen det som ger mig denna flashback. Du får en feedback i fingrarna som du vanligtvis inte får, i en värld med touchskärmar så är detta himmelskt.

Det här är ett tangentbord som helt naturligt gör sig bra för spel. Som mekaniskt tangentbord så får du fördelarna med grym feedback och en uppdateringsfrekvens på 1000mhz, är du inte redan snabb så kommer Vulcan göra dig snabb.

Vulcan har en annan fördel jämfört mot klassiska Keytronic, det tar inte lika stor plats. Vulcan 80 är standardlayout till trots relativt kompakt att ha på skrivbordet.

Den mekaniska tangentbordssjukan

Även om Vulcan 80 är kompakt som ett helt tangentbord så lider det av “den mekaniska tangentbordssjukan”, det vill säga, höjdprofilen för tangenterna är för hög. Det här är inget som är unikt för ROCCAT. I princip alla mekaniska tangentbord idag ser likadana ut. Man vill visa och göra alla brytare lättillgängliga. Jag bara hoppas att man hittar bättre lösningar på att göra detta i framtiden. I och med att hela brytaren och tangent sitter ovanpå själva enheten så får du en onormal höjd på alla tangenter. Det är därför svårt att få en ergonomisk hållning med händerna. Dock inget som enkelt ordnas med ett handledsstöd. Det är här en av få nackdelar med Vulcan 80 (och 100) kommer in. Man får inte med något stöd. Tangentbordet är därmed out-of-the-box inte speciellt ergonomiskt. I den här prisklassen tycker jag ändå att man borde kunna få med handledsstödet till alla modeller.

Ljudet på tangenttryck är något som kan vara en vattendelare. Personligen gillar jag inte när tangenterna låter för mycket. Mekaniska brytare ger oftast ett lite annorlunda ljud och kan många gånger upplevas som ett hårdare ljud. ROCCAT Vulcan 80 låter en del, men det är ändå inom en acceptabel nivå, inte minst för att vara mekaniskt.

Extra allt

Mjukvaran som används är ROCCAT Swarm. En riktigt välgjord mjukvara som uppdateras ofta. Det är dessutom extra smidigt om du har flera ROCCAT-enheter inkopplade så att du kan sköta allt från samma gränssnitt.

Precis som de flesta tangentborden idag så kommer Vulcan 80 med funktionsknappar (FN), här kan du t.ex som standard starta webbläsaren, öppna miniräknaren osv. Det finns individuella mediaknappar för ljud och ljus. Resterande mediaknappar finns med som funktionsknappar. Alla dessa knappar kan man ändra med ROCCAT Swarm. Det finns dessutom 6 st game mode knappar som kan programmeras individuellt.

Även om Vulcan 80 inte kommer med RGB-belysning så bjuder det på coola inställningar för bakgrundsbelysningen. Vad sägs om en inställning som gör att ljuset rör sig som det klassiska spelet Snake under tangenterna. Det finns totalt 6 förinställda varianter för LED-belysningen, men man kan även skapa ett anpassat läge där utvalda delar av tangentbordet kan ställas in individuellt.

Andra inställningar som erbjuds i Swarm för ROCCAT Vulcan 80 är bl.a tangentrepetition och ljudfeedback.

Sammanfattning

ROCCAT Vulcan 80 är den billigaste varianten av ROCCATs Vulcan serie, men ger dig ett mekaniskt tangentbord i den övre prisklassen. Det är ett tangentbord med riktigt bra byggkvalité och en feedback i tangenter som tar dig tillbaka till 90-talets glansdagar av underbara tangentbord. Du får som alltid med ROCCATs produkter bra inställningsmöjligheter. Hade man bara fått med ett handledsstöd för att få till ergonomin direkt så hade det här varit en produkt att ge ett solklart toppbetyg.

Tekniska specifikationer
LayoutStandard (Nordiskt)
Typ av tangentteknikMekaniskt (ROCCAT Titan)
LED-belysningJa, bakgrundsbelyst (ROCCAT blå)
Programmerbara tangenterJa, 6 st + macron
MultimediaknapparJa
AnslutningKabel, UBS (1,8 m)
Mått (BxHxD)462 mm x 160 mm x 32 mm
Vikt970 g
Det här är en recension i samarbete med Roccat. (Läs mer om vad det innebär)

Kommentera

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid