ROCCAT Sova

Produktbeskrivning

Datorspelandets nya era har inletts. Sofftangentbordet ROCCAT Sova är äntligen här.

I decennier har vardagsrummet varit konsolspelarnas näst intill exklusiva domän. Miljontals har njutit av att spela i soffan och upplevt enkelheten i att bara ansluta och börja spela. Emedan mindre datorer och diverse streamingtekniker har öppnat dörren lite på glänt genom åren, sparkar Sova upp dörren fullständigt.

Genom att på riktigt överbrygga klyftan mellan datorspelandet vid skrivbordet och spelandet i vardagsrummet, tillhandahåller Sova den avgörande ingrediens som alla datorspelare som vill uppleva sina favoritspel från sin bekväma soffa eller fåtölj via datorn, Steam-maskinen eller en streamingenhet har saknat.

Du äger redan allt du behöver för att komma igång – allt som saknas nu är Sova.

Mer information om ROCCAT® Sova

"Gediget men hårt nischat tangentbord"

ROCCAT Sova är tangentbordet som ska ta spelandet till soffan. Något som det alla gånger ger dig möjligheten till. Men det är inte helt utan att tumma på vissa väsentliga delar. Det blir kanske lite för hårt nischat mot gaming. Normalt när du köper ett tangentbord så begränsas inte användningsområdet till gaming.

Storlek och känsla

ROCCAT Sova är inget litet tangentbord, jag skulle kalla det närmast otympligt och relativt tungt. Det har både sina fördelar och nackdelar. Att tangentbordet är tungt ger det en väldigt gedigen känsla och det ligger stadigt i knät. Inte minst med dess mjuka “knäkuddar” som sitter fyra stycken på undersidan av tangentbordet. Men som ett mer “mobilt” tangentbord, det vill säga, ett tangentbord som är tänkt att användas i soffan, så är det otympligt att handskas med. Storleken gör det inte heller enkelt att stoppa undan när man inte använder det.

Tangenterna är bakgrundsbelysta och riktigt sköna. De är inte heller speciellt högljudda, vilket är ett plus. Det saknas dock något. Nämligen numpad-delen, som helt saknas. Som ett rent gamingtangentbord så är avsaknaden av numpad inte hela världen, men det gör också att användningsområdet begränsas något. Man ska ha i åtanke att man troligen har skalat bort numpad-delen till fördel för en rejält tilltagen musmatta.

Musmattan är skapad i ett hårt kompositmaterial ämnat för gaming. Personligen så gillar jag inte den här typen av hårda material, speciellt inte när de har en yta som inte är slät. Det blir helt enkelt inte den skönaste känslan. På den här typen av yta har möss dessutom en tendens att vilja glida iväg när du släpper musen. Låt säga att du släpper musen för lite in-game chatt, plötsligt hänger musen på sidan om tangentbordet, räddad av tangentbordets sladdhållare. Vill du använda en trådlös mus så får du vara beredd på att plocka upp musen från golvet då och då. Någon typ av tuffare textilmaterial hade varit att föredra.

Anslutningar

Ett tangentbord för soffan, då tänker man troligen i första hand trådlöst. ROCCAT Sova är dock inte trådlöst. Istället så följer det med en 4 meter lång kabel som enkelt kan kopplas bort via en stickkontakt i ena änden. Att ha en kabel över halva vardagsrummet är kanske inte så kul, men ROCCAT har antagligen inte velat tumma på gamingkänslan och eventuell lagg trådlös teknik kan innebära. Man väger dessutom upp kabelanslutningen med att erbjuda en inbyggd USB-hub med två portar i tangentbordet. Du kan med andra ord, istället för att ha 3 kablar genom vardagsrummet, enkelt koppla in mus och headset direkt i tangentbordet.

Sammanfattning

För en hardcore-gamer som är beredd att lägga en slant på den perfekta setup’en för gaming i vardagsrummet så är detta inget att tveka på. Du hittar troligen inte en bättre lösning för det ändamålet. Användningsområdet blir dock på stort rätt begränsat med avsaknad av numpad och trådlös teknik. Det här är tänkt för gaming i soffan och inget annat. Med utvecklingen av smart-tv, Steam-link och liknande hade jag nog sett att man åtminstone försökte anamma några fler användningsområden, inte minst i att försöka göra det något mindre otympligt. Det ska sägas att det fungerar utmärkt att använda i en Android-TV, men du behöver nästan en egen garderob för kunna stoppa undan tangentbordet.

Tekniska specifikationer
AnslutningKabel, USB, 4 m
TangentteknikMembran
TeckenlayoutNordiskt
LED-belysningJa
Hubb2 × USB 2.0
DesignErgonomiskt med handledsstöd
Extra funktionalitetInbyggd utbytbar musmatta
PlattformPC
Det här är en recension i samarbete med Roccat. (Läs mer om vad det innebär)

Kommentera

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid