ROCCAT Leadr

Produktbeskrivning

Leadr ger dig trådlös frihet med trådbunden prestanda. Den kombinerar ledande trådlös teknik med den optimerade optiska sensorn Owl-Eye, vilket innebär att en trådlös mus inte längre är något handikapp. Ingen lagg, knappt någon fördröjning, en dockningsstation med en laddningskabel för användning som trådbunden mus och en innovativ knappuppsättning för förbättrad kontroll. Leadr är den trådbundna musen utan kablar. Den är en trådlös kunglighet.

Mer information om ROCCAT Leadr

"En trådlös gamingmus som presterar"

ROCCAT Leadr ska vara en trådlös gamingmus som inte kompromissar i uppdateringsfrekvensen för att vara trådlös. Klarar den av leva upp till det och är verkligen 12 000 dpi användbart?

Jag är lite av en katt (en Roccat?) när det kommer till möss. De förbrukas i hög takt. Det är inte för att jag på något sätt är våldsam, utan snarare för att jag är en mycket flitig användare. Jag har t.ex en förmåga att få scrollhjul att sluta fungera då jag programmerar mittklick till en massa olika funktioner. Mina vanligaste användningsområden (förutom den vanliga vardagsanvändningen) är gaming och grafisk design, båda kräver en hel del av en mus.

Känslan

Den första känslan när jag tog musen ur förpackningen är att den känns väldigt lätt. Du har inga tunga AA batterier i musen eftersom den har ett inbyggt Lion-Li-batteri och den saknar tillhörande vikter. Att kunna anpassa vikten brukar kunna vara en fördel. Dem flesta har nog en egen preferens för hur mycket tyngd man behöver vid framför allt gaming. Glidesen under musen känns sträva och jag uppfattar det som att man inte får det glid man kanske är van vid med nyare möss. Det är dock något som kan vara genomtänkt med en lägre vikt i musen. När man börjar bli vän med musen så blir den låga vikten och den större friktionen en rätt bra balans som man bara behöver vänja sig vid.

Knapparna är sköna och ger bra feedback. Jag känner mig dock lite orolig för hur länge de mindre tumknapparna (bakåt/framåt) håller. Dessa knappar känns som de mest ömtåliga på musen. Scrollhjulet är helt underbart. Jag brukar lägga stor vikt vid just scrollhjul eftersom jag använder det flitigt. Hjulet på Leadr är ett brett hjul med gummiring som är väldigt lättscrollat trots att rullningen har steg. Mittklicket är rejält och har skön feedback. Helt enkelt ett oförskämt trevligt scrollhjul. Ovanför tumknapparna sitter dessutom ett extra scrollreglage som kan användas för att scrolla snabbare.

En av sakerna jag fortfarande inte riktigt blivit kompis med är den utbuktning som finns på höger sida av musen. Man måste med mina händer vila lill- och ringfinger på ett onaturligt sätt. Man kanske blir mer van ju mer man använder musen, men detta hade med fördel kunnat vara en slätare yta.

Sensor

Leadr är en optisk mus som använder ROCCAT® Owl-Eye-teknik. De olika tekniker som finns på marknaden idag presterar ofta lite olika beroende på underlag. Vissa sensorer klarar i princip alla underlag, medan andra är kinkiga mot en del underlag. Här tycker jag att Owl-Eye är lite ojämn. På vissa bordsytor och musmattor så får den fnatt. Det vägs dock upp med att Owl-Eye-sensorn presterar ruskigt bra på rätt underlag. Det ska också sägas att rätt underlag kan vara en hel del udda underlag så som soffan, byxben osv.

Leadr erbjuder hela 12 000 dpi, men frågan är hur många som använder så höga DPI-inställningar. Jag använder aldrig högre än 3 200 dpi och oftast så är mina inställningar satta på mellan 1 600 och 2 000 dpi. Owl-Eye-tekniken ska dock kunna ta bort den oönskade utjämning som sker vid snabba rörelser och högre DPI. Här blir jag faktiskt överraskad av hur pass precisa rörelserna blir när man krämar på med 12 000 dpi.

Anslutning

ROCCAT Leadr är en trådlös mus som ska leverera trådbunden prestanda. Många trådlösa möss kan lida av en viss lagg när signalen ska skickas till och från musen. Det passar sig naturligtvis inget vidare om man ska använda musen för spel. Med en uppdateringsfrekvens på 1000Hz råder ROCCAT bot på den enda märkbara fördröjningen. Jag kan överhuvudtaget inte märka av någon lagg när jag spelar, inte ens i “snabba spel”. ROCCAT Leadr levererar med andra ord precis vad den sägs göra.

Trådlösa möss kräver att en mottagare ansluts till datorn. ROCCAT Leadr använder sin dockningsstation som mottagare. Det blir med andra ord en riktigt stor mottagare som kanske inte passar sig så bra om man vill använda musen till en bärbar dator. Man har dock tänkt till och gjort så att musen kan användas som en vanlig trådbunden mus vid dessa tillfällen. Dockningsstationen agerar även laddare på ett mycket smidigt sätt. På dockningsstationen visas t.ex hela tiden (när den är ansluten) vilken batterinivå musen har.

Något som jag ser som ett stort minus med medföljande docka och kabel är att dessa har proprietär kabelanslutning i micro-USB änden. Skulle kabeln komma bort, bli glapp eller liknande så blir det inte lätt att få tag i en ny kabel.

Sammanfattning

ROCCAT Leadr är en relativt dyr mus i det övre segmentet. Den erbjuder en del unika funktioner och utlovar specifik prestanda. Det är en mus som lever upp till att vara en riktigt bra trådlös gamingmus, men med vissa skavanker som kanske inte gör priset skäligt. Jag hade t.ex sett en bättre lösning för mottagare till datorn. Att använda produktspecifika kablar är en miss enligt mig. På det stora hela är det dock relativt små eftergifter att göra på en annars skön mus som presterar vad som utlovas och kan man se värdet i fördelarna så är det här ett bra val.

Tekniska specifikationer
TypOptisk
AnslutningTrådlös (RF)
Antal knappar14 (programmeringsbara)
Max polling rate1000Hz
Rörelseupplösning12000dpi
Acceleration50G
Extra funktionerRGB LED-ljus (egna inställningar), laddningsdocka
Vikt134g
Det här är en recension i samarbete med Roccat. (Läs mer om vad det innebär)

Kommentera

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid