Roccat Khan Aimo

Produktbeskrivning

ROCCAT® KHAN AIMO – RGB-SPELHEADSET MED HÖGUPPLÖST 7.1-LJUD

Khan AIMO representerar något unikt i spelvärlden med dess exklusiva HD-ljudskompatibla surroundljud. AIMO-serien får ett virtuellt 7.1-headset av högsta kvalitet med förstklassig hårdvara tack vare kraftfulla drivenheter och ett inbyggt HiFi-ljudkort. Khan AIMO är lika imponerande strukturellt som prestandamässigt och dess reglage i rostfritt stål ger en otrolig robusthet trots dess anmärkningsvärt låga vikt på endast 275 gram. Tillsammans med öronkuddarna av minnesskum innebär detta ett headset som kan användas under långa perioder. Khan AIMO ger dig det du söker – ett bekvämt surroundljud.

Mer information om ROCCAT Khan AIMO

"Ett headset som presterar lika bra i verkligheten som på pappret"

Roccat Khan Aimo är ett gaming headset som tillhör den lite dyrare prisklassen av headsets. Ca: pris i Sverige ser i skrivande stund ut att ligga runt 1200-1300 kr. Gör sig då Roccat Khan Aimo skäl till den högre prislappen? Det korta svaret är, ja, det längre svaret följer i denna recension av 7.1-ljudsheadsetet från Roccat.

Roccat Khan AIMO kommer i en snygg men enkel förpackning. Det hör kanske inte till vanligheten för dyrare gaming-/datortillbehör. Samtidigt kan man fråga sig, varför lägga krut på förpackningen när man kan lägga det på själva produkten? Lagt krutet på produkten känns som det som Roccat valt att göra med Khan Aimo.

Den första känslan när man plockar headsetet ur förpackningen är att det är ett väldigt gediget bygge som osar kvalité. Med mer avancerade headset kommer det också lite tyngd. Mitt tidigare headset vägde närmare 100 gram mindre. Det här är dock inte ett headset som känns tungt på huvudet. Mycket tack vare att kuddarna i Khan Aimo är stoppade med minnesskum (memory foam). Det gör att dom anpassar sig väldigt bra efter huvudet och blir mycket bekväma även under längre stunder. Hörlurskåporna stänger ute ljud runt om väldigt bra.

Headsetet ansluts via USB, man slipper alltså krångel med delade 3.5-kontakter. Sladden är en flätad kabel med en längd på 230 cm och väl tilltagen för de flesta ändamålen.

Är det något man kan klaga på i utformningen så är det att mikrofonen inte är löstagbar. Det känns som det är förvånansvärt få tillverkare som väljer den varianten. Jag ser gärna att man kan använda sitt headset som vanliga hörlurar utan att behöva ha en mikrofonbom som sitter i vägen, speciellt med headset i dom övre prisklasserna där du får lurar som är mer än väl presterar på alla områden. Visst går den att fälla upp, vilket också automatiskt stänger av mikrofonen, men lite i vägen kan den kännas när man inte använder den.

RGB

Betäckningen RGB är populär för inte minst speltillbehör idag och innebär att produkten har anpassningsbar belysning. Roccat har i sin AIMO-serie RGB-belysning på sina produkter. Roccat Khan Aimo har denna belysning på totalt fyra platser, 2 på vardera sida. En på nedre delen av bygeln och en på kåpan. Du kan själv välja ljusstyrka, färg(er) och ljuslägen i mjukvaran Roccat Swarm. Man kan t.ex välja om man vill rotera mellan olika färger, pulsera i olika lägen eller om det bara ska vara ett beständigt ljus.

Ljud

Roccat Khan Aimo har tre huvudsakliga ljudlägen. 2.0, 7.1 clarity och 7.1 balanserat. Inställningarna för surroundljud skulle jag säga passar sig bäst för spel och film av naturliga skäl. Det går fint att lyssna på musik med 7.1 men det är bara den balanserade inställningen som passar då. Man måste dessutom bli lite van med ljudbilden när man kör surroundljud då den inte blir likadan som att använda klassiskt 2.0-ljud.

Man kan enkelt skifta mellan 2.0 och 7.1 genom att använda knappen på baksidan av den högra kåpan, där hittar man även ett volymhjul som har mjuka volymsteg.

Ljudet är i alla lägen ruskigt bra, riktigt klart, detaljrikt och krispigt. Man har dessutom tillgång till att anpassa EQ-inställningarna i Roccats mjukvara Swarm för att skapa en ljudbild som passar eget tycke eller baserat på vad man lyssnar på. Med det inbyggda ljudkortet så är det dessutom ett kraftfullt ljud. Du kan ha låg volym på datorn och ändå få bra återgivning i lurarna. Drivrutinerna klarar av att skilja på vilken ljudvolym som används med och utan headsetet inkopplat så att du inte behöver sitta och justera det varje gång.

Jag skulle vilja säga att det här är bland det bästa ljudet jag hört i ett headset med slutna kåpor.

Mikrofonen plockar upp rösten riktigt bra och filtrerar bort ljud runt om, det med passiv brusreducering (aktiv brusreducering är annars vanligt). Ljudet blir klart, tydligt och fylligt. Även för mikrofonen finns flera smidiga inställningar som kan justeras i Swarm. Däribland, mikrofonkänslighet, bullerdämpning och magiska röstlägen (vill du låta som ett monster t.ex?). Det finns ingen mute-knapp för mikrofonen, den stängs istället av och på genom att man fäller upp och ner bommen.

Mjukvara – ROCCAT Swarm

Det följer i princip inte med några instruktioner alls i förpackningen. Att hitta till Roccats hemsida är dock enkelt och det är en välbalanserad sida där du enkelt hittar det du söker. Roccat använder dessutom en mjukvara som känner av vilken hårdvara du vill installera. Denna mjukvara heter Swarm. Det kräver ett par steg att installera Swarm men det kan även vara en fördel om man använder flera tillbehör från Roccat.

Roccat Swarm är en mjukvara som till stora delar är självförklarande. Man hittar enkelt var och hur man gör inställningar. Hela programmet bygger på olika moduler. Du kan välja att fästa de moduler du använder mest i den första fliken. Swarm fungerar så här långt felfritt och är välgjort.

För Roccat Khan Aimo så känns det som allt man behöver finns i programmet, jag kan inte säga att jag saknar något så här långt. Väl tilltagna inställningar för EQ underlättar, inte minst med de 11 fördefinierade ljudlägen som finns tillgängliga.

Sammanfattning

Roccat Khan Aimo är ett mycket gediget headset med riktigt bra ljud i både hörlurar och mikrofon. Det har komfort för att passa alla typer av gamers. Prislappen är relativt hög, men Roccat Khan Aimo kan leva upp till den. Det här är ett kvalitetsheadset.

Tekniska specifikationer
Frekvenssvar (hörlur)10 - 40000Hz
Impedans (hörlur)32Ω
Drivenhet (hörlur)Neodyniummagnet, 50mm
Frekvenssvar (mic)100 - 10000Hz
Impedans (mic)2.2kΩ
THD% @ 1kHz (mic)2%
Känslighet vid 1 kHz (mic)-40dB
AnslutningUSB
Vikt275 gr
Det här är en recension i samarbete med Roccat. (Läs mer om vad det innebär)

Kommentera

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid