ROCCAT Kain 200 AIMO

Produktbeskrivning

ONE CLICK AHEAD

The Kain has been a long time coming. It was obsessed over, but in the best possible way. The starting vision was to create the best possible click, but this evolved into a meticulous analysis of just about every part of the mouse. We remastered each detail, from the shape to the internal mechanics to the surface material. We don’t use the word lightly, but we’re proud to call it our masterpiece.

Mer information om ROCCAT Kain 200 AIMO

"Ett bra val som trådlös gamingmus"

ROCCAT Kain 200 AIMO är värstingen i Kain-serien. Kain 200 finns i två varianter, en i vitt och en i svart. Den vita modellen betecknas Kain 202.

I stora drag så skulle man kunna läsa recensionen för Kain 120, men det finns skillnader mellan 200 och 120 modellerna. Framför allt när det kommer till den optiska Owl-Eye sensorn, vikten och inte minst att denna modell är trådlös. När det kommer till gaming så kan vikten och sensorn vara nog så viktigt. Dessa skillnader kommer naturligtvis med en högre prislapp.

Sensor

Owl-Eye-sensorn i Kain 200 är en uppdaterad variant i samarbetet med PixArt. Det ska framför allt vara en uppdatering för bättre energiförbrukning i och med att Kain 200 är trådlös. Att göra sensorn mer energisnål gör att du slipper känna av det där droppet av upplösning när batterierna börjar närma sig behovet av laddning. ROCCAT säger att batteriet ska klara upp till 50 timmar, men tillägger att det gäller utan belysning aktiv. Med aktiv belysning ska batteriet klara av 35 timmar. Jag har inte lyckats få så många timmar med belysningen igång. Närmare 30 timmar vid verklig användning.

I övrigt så är det här en sensor som lever upp till namnet och sina föregångare när det kommer till precision. Jag gillar den här sensor utan att egentligen ha någon favorittillverkare. Som kattmänniska måste jag vara lite extra petig med hur pass bra sensorn klarar olika underlag och här är Owl-Eye i toppklass.

Med fler och fler möss av den här kalibern på marknaden så känns det som man faktiskt kan gå över till trådlösa möss för gaming utan att förlora något, snarare vinna på friheten. Det gäller bara att komma ihåg att ladda mössen när de inte används.

Utformning

Kain 200 har exakt samma form som sin lillebror Kain 120. Det är en lite rundare mus som i brist på bättre jämförelse känns trevligt old school. ROCCATs senaste möss ska ha en ytbehandling som ska vara något mellan hållbart och greppbart. Jag kan dock inte säga att jag har blivit vän med denna finish, det greppar endast om du är lätt fuktig/svettig om händerna. Visst kan det vara en fördel när man spelar, men vid i princip alla andra användningsområden så blir inte ytan greppvänlig nog. Hudavlagringar och annat som alltid har en tendens att fastna på möss, verkar fastna ännu lättare på denna yta.

Till skillnad från ROCCAT Leadr så har man för Kain 200 valt att använda en nano-mottagare (yay!). Det tycker jag var det enda rätta. Att ha ett stort laddställ som mottagare är ingen bra lösning. Man laddar musen lätt med den medföljande kabeln och kan således också ladda den under användning. Något som ROCCAT gör bort sig med när det kommer till kablar är att man har en tendens att göra kontakterna proprietära, dvs. tappar eller har du sönder kabeln, så är det bara ROCCATs egna kablar som kan köpas för att fortsätta kunna använda musen. Inte bra ur varken miljö- eller konsumentsynpunkt.

Sammanfattning

Är prisskillnaden på ca: 400 kr mellan Kain 120 och Kain 200 värt det? Ja och nej. Priset på ca: 1100 kr är i högsta laget. Jag hade nog väntat mig att få lite mer för den pengen. Kain har bara standarduppsättning med knappar, det är egentligen inget extra allt här. Samtidigt så får du en riktigt bra mus, med en sensor som levererar med friheten av trådlöshet.

Tekniska specifikationer
Typ av pekdonTrådlös, Optisk (Owl-Eye Sensor)
Antal knappar5
Rörelseupplösning16000dpi
Max polling rate1000Hz/1ms
Acceleration40G
AnslutningNano USB-dongle (+kabel)
Vikt105 gram
Det här är en recension i samarbete med Roccat. (Läs mer om vad det innebär)

Kommentera

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid