Innan vintern kommer

Synopsis

En familj på en liten gård försöker leva som vanligt trots att det pågår en våldsam statskupp i landet. Hotet är ständigt närvarande. En dag får man besök av några av kuppmakarna.

"Ännu en misslyckad svensk film"

Återigen en svensk film som inte väcker några känslor överhuvudtaget. Återigen ingenting som griper tag. Återigen inget som känns trovärdigt. Innan vintern kommer utspelar sig på en gård ute på landet i en dystopisk framtid. Det pågår en statskupp i Sverige och krig och död  är numera en verklighet. På gården bor en man och en kvinna och deras son. De lever ett relativt skyddat liv bortom kriget men en dag får de ett besök. Besöket för krigets hemskheter med sig och det kommer att förändra deras liv för alltid.

Det är en oerhört frustrerande film. Alla komponenter för någonting bra finns där men tyvärr så misslyckas den inom samma områden som många andra svenska filmer. De områden är följande: berättande, skådespel och dialog.

Historien engagerar inte. Det finns ingenting som griper tag och drar in en i filmen. Man är alltid medveten om att man kollar på en film. Den har inget slut heller utan allting mynnar ut i ingenting så när filmen är över känner man ingenting för det man har sett.

Skådespelarna spelar över och agerar onaturligt. Det känns aldrig övertygande eller trovärdigt. Särskilt vår huvudroll spelad av Wilhelm Abraham besitter inte någon förmåga att bära filmen. Dialogen framstår alltid stelt och skapar inte heller någon form av naturlighet.

Alla dessa saker sänker oerhört många svenska filmer och Innan vintern kommer är inget undantag. Det är bra att svensk filmindustri försöker sig på något nytt men det är bara i Sverige som det är nytt. Om man ser på storyn ur ett globalt perspektiv så är den klyschig och inte ett dugg originell. Den dystopiska framtiden har redan gjorts mycket bättre.

Det fanns potential för en bra film och som kunde ha gått långt. Men tyvärr är det som i princip alla andra svenska filmer. Det finns ingen trovärdighet någonstans och den är oerhört lättglömd.  Som tur var så är var den väldigt kort.

SF Bio

Boka dina biljetter på SF Bio och se Innan vintern kommer du också!

1
Kommentera

avatar
1 Kommentartrådar
0 Trådade svar
0 Följare
 
Kommentar med flest reaktioner
Hetaste kommentarstråden
1 Kommentarsförfattare
Christina Senaste kommentarsförfattare
  Prenumerera  
nyast äldst populärast
Notifiera mig vid
Christina
Gnu
Christina

Stefan Jarl har kanske gjort sitt livs film här. Fruktansvärt tät och angelägen film, vackert foto och utmärkta skådespelarinsatser. En av de mest gripande svenska filmer jag sett. Punkt.