Geostorm

Synopsis

Jorden och alla dess invånare står inför ett stort hot i nya filmen GEOSTORM. Efter en rad oförutsägbara naturkatastrofer, kommer världens ledare fram till en plan att skapa ett satellitsystem som kan hålla klimatet i schack och människorna trygga. Men något går riktigt snett då nätverket som skulle skydda jorden istället attackerar den. Tiden är knapp innan en GEOSTORM sveper undan allt, och tar befolkningen med sig…

"En misslyckad katastrof"

Det känns lite tråkigt när politik kommer före underhållning i min katastroffilm. Det är problemet Geostorm ligger på, att den inte lyckas underhålla och satsar mer att föra fram ett budskap. Det blir dock svårt att ta det budskapet allvarligt, samtidigt som man försöker vara en katastroffilm som hör hemma under en sommarsäsong på 90-talet. Filmen är regisserad av Dean Devlin som gör sin debut i regissörsstolen till en biofilm. Han har tidigare varit producent och skrivit manus till en hel del Roland Emmerich filmer. Så det är lite det stuket man förväntar sig filmen kommer ta. En överdriven underhållande katastroffilm. Men istället blir filmen ganska så politisk av sig, vilket tar bort det roliga i allting. Samt att katastrofen inträffar inte fören en timme in i filmen. Fram tills dess är det bara melodrama och en ganska så trist film att sitta igenom.

Gerard Butler har på sistone varit i en hel del actionfilmer, där det inte har krävt så mycket av honom skådespelarmässigt. Här ger han en bättre insats än vad han gjorde i London Has Fallen, men i slutet blev jag mer underhållen av den filmen än av denna. Under en hel timme är filmen väldigt slö och mycket är bara uppbyggnad inför själva stormen. Vi spenderar tid med karaktärer vi inte riktigt bryr oss om. För vi får aldrig tid att lära känna de tillräckligt, vilket gör att de aldrig engagerar en. Men ändå sitter vi i en timme med dessa dramatiska stunderna, med små actionscenerna inslängda för att underhålla oss lite. Men det blir bara en tröttsam sitt den första timmen, och man väntar bara på när de lökiga actionscenerna ska börja.

När actionscenerna väl klockar in så lyckas filmen leverera det den lovar. Men det känns som den aldrig riktigt når upp till det man vill ha utifrån trailern. Den blir aldrig för överdriven, och allting slutar väldigt fort. Allting orsakas också för vi har en människoskurk, för såklart måste där vara en människoskurk som är orsaken. Jag tänker inte nämna vem det är, men det är väldigt uppenbart vem det är. Men även det får ett snabbt avslut. Det känns som filmen spenderar hela denna timmen att bygga upp, för att sen bara försöka avslutas så fort som möjligt. Allt där emellan slängs lite actionscener in, och en del politik.

För de som kommer gå och se filmen och förväntar sig en lökig actionfilm. Så önskar jag att filmen levererade på den fronten, men det är inte fören en timme in actionscenerna väl inträffar. Så jag vet inte hur publiken denna filmen är gjord för, kommer att tycka egentligen. Karaktärerna bär inte direkt filmen, men skådespelarna ger en överlag bättre insats än vad filmen förtjänar. Specialeffekterna är inget utöver det ovanliga. Det är dugliga. Det närmsta filmen kommer att påminna om de andra katastroffilmerna. Är att i slutet, får vi följa en liten pojke och hans hund mitt i allt kaos, utan anledning. Filmen klipper tillbaka till dessa under klimaxen, och det är väl det löjligaste filmen blir.

I sin helhet känns det som Geostorm aldrig tar ut svängarna och blir den där lökiga actionfilmen man förväntar sig. Den tar ett steg tillbaka, och blir mer politisk och dramatisk. Vilket är vilseledande från vad trailern lovade. Visst vill jag ge cred att de gör så. Men det är inte därför vi ser filmen. Actionscenerna är underhållande, men fram tills en timme in i filmen. Är det väldigt få, och inget märkvärdigt heller som inte har sett i tidigare katastroffilmer. Karaktärerna är inte särskilt intressanta, medan skådespelarna ger hyfsade insatser. Den är inte tillräckligt överdriven och lökig för att tillfredsställa actionpubliken, och den är alldeles för löjlig för att man ens ska ta den seriöst. Det känns som något inte riktigt stämmer här. Vi får aldrig ens bevittna en Geostorm…

SF Bio

Boka dina biljetter på SF Bio och se Geostorm du också!

Kommentera

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid