Endgame

Synopsis

Sydafrika, 1985. Landet är på gränsen till inbördeskrig. Den vita minoriteten har förtryckt majoriteten i årtionden och situationen håller på att explodera. Bakom stängda dörrar på ett gods i Storbrittanien har Michael Young, represetant för ett brittiskt gruvföretag, samlat representanter från regeringen och ANC till förhandlingsbordet. Alla är medvetna om att apartheid måste få ett slut - frågan är hur.

"Intressant och välgjord, men aningen långsam ibland"

Jag hade inte brytt mig om att ta reda på vad filmen handlade om när jag satte i den i spelare utan valde snarare en ur högen som såg ut att kunna vara intressant för dagen. Jag tittade snabbt på omslaget, noterade namnet och en exploderande bil. “Actionthriller”. Jag fick inte vad jag förväntade mig, men jag fick en intressant film.

Endgame är välgjord och välspelad. Den fokuserar mycket på förhandlingarna mellan parterna och personerna som deltar. Alla har de sina egna agendor att se till och det leder till konflikt där emellan. Mycket står på spel och hoten tornar upp sig från båda håll. Det är mycket dialog med andra ord. Det är välskrivet och karaktärerna känns genuina.

Den kan dock vara aningen seg på sina ställen och det är ingen film man ser om man är på humör för något fartfyllt. Den är dock klart sevärd och belyser en kamp som åtminstone jag inte haft någon djupare kunskap om. Filmen känns dessutom tämligen aktuell med tanke Mandelas bortgång.

Kommentera

Bli den första att lämna en kommentar!

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid