En man som heter Ove

Synopsis

59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

En dramakomedi om oväntad vänskap, kärlek och vikten av att omge sig med ordentliga verktyg. Baserad på Fredrik Backmans succéroman En man som heter Ove.

"Alldeles frustrerande trevligt om otrevlighet"

Fredrik Backmans bok ”En Man Som Heter Ove” är en riktig framgångssaga. Den har lästs av tusentals, var Sveriges mest sålda bok 2013, och pjäsen med samma namn, där Johan Rheborg spelar Ove, går fortfarande för fulla hus. Nästa naturliga steg är förstås att göra storfilm av det hela. Med Rolf Lassgård i huvudrollen och Hannes Holm som regissör, är det upplagt för publiksuccé.

Historien kretsar alltså runt änklingen Ove, en man i sina sämsta år som är förbannad på det mesta, och redigt irriterad på resten. Alla runt omkring honom är idioter, den enda människa som någonsin dugt var hans fru Sonja. Men hon är alltså död. Ove har bestämt sig för att göra henne sällskap, men hur väl han än planerar sitt självmord blir han hela tiden avbruten. Världen vägrar helt enkelt att lämna honom ifred, inte minst den nyinflyttade grannfamiljen med höggravida Parvaneh (Bahar Pars) i spetsen.

Oavsett hur rar och medgörlig man själv är som person, kan man lätt känna igen sig i Ove. Det bor en liten vresig pensionär inom oss alla, en enstörig surgubbe eller surtant som egentligen längtar efter kärlek och gemenskap, men som blivit besviken på mänskligheten alldeles för många gånger. Detta är förmodligen nyckeln till varför berättelsen om Ove är så omåttligt populär, han är en symbol för någonting ytterst allmänmänskligt. Därför är det inte svårförståeligt att filmen berör. I sakta mak letar den sig under huden, kniper åt om hjärtat, och rätt vad det är krampar tårkanalerna vilt. Motstånd är meningslöst.

Men, antalet fällda tårar är inget kvalitetsmått. En film kan beröra för stunden utan att dröja sig kvar, och så är fallet den här gången. ”En man som heter Ove” är helt enkelt vrålande opersonlig. Här har inte tagits några risker, det finns ingenting som vill provocera, uppmana till vidare reflektioner eller sticka ut på något sätt. Allt är nedtonat så pass att Ove aldrig ens känns särskilt svår, han är bara en missförstådd nallebjörn, om än lätt neurotisk. Rolf Lassgård gör en stabil insats, men han är hårt återhållen, och den allmänna gemytligheten känns som ett strypkoppel runt hans hals.

Hannes Holm bjuder på en välsmakande bit julgodis helt utan sälta, en oförskämt trevlig feelgoodfilm gjord för att passa alla. Värre brott kan man begå som regissör, men att ständigt ta den säkra vägen är att gå miste om storslagenhet. Så, Hannes, ta ut svängarna lite nästa gång. Take a walk on the wild side.

SF Bio

Boka dina biljetter på SF Bio och se En man som heter Ove du också!

Kommentera

Bli den första att lämna en kommentar!

Notifiera mig vid
avatar