Den Gode Dinosaurien

Synopsis

Från prisbelönade Disney•Pixar kommer ett storslaget och hjärtevärmande äventyr om att övervinna sina rädslor och upptäcka sitt sanna jag. I Den gode dinosaurien ställs frågan: Vad hade hänt om asteroiden som för alltid ändrade livet på jorden hade missat vår planet och dinosaurierna aldrig hade utrotats? I denna äventyrsfilm om dinosauriernas värld möter vi apatosaurusen Arlo som får en osannolik vän – människan Pricken. På sin resa genom en karg och kuslig värld får Arlo lära sig att möta sina rädslor och upptäcker hur mycket han faktiskt klarar av. Missa inte denna fantasifulla, roliga och annorlunda berättelse, fylld med värme och spänning – en film som passar hela familjen!

"Disney gör det återigen"

Disney vet vad de gör. De vet vilka strängar de ska spela på och precis hur för att locka fram önskade känslor hos oss. De vet hur de får oss att gråta (Lejonkungen, någon?), att skratta (Toy Story, hallå?) och allt där emellan. Denna film är på inga sätt ett undantag från detta.  Vi har den  känslosamma biten med en stackars liten dinosaurie som inte klarar att leva upp till förväntningarna på honom, vi har en tragedi som får oss att sitta och snyfta ikapp i soffan, vi har en rolig, udda karaktär som utan att yttra ett ord får oss att skratta både en och två och 711 gånger. Vi får allt i princip. Som sagt, Disney vet vad de gör, och de gör det bra.

Jag gillar också tanken bakom, att undersöka hur livet på jorden kunnat se ut om dinosaurierna överlevt och att ge dinosaurier en större och djupare roll än vad vi brukar få se. Att dessutom sätta människor i samma film, men göra dem till de konstiga bifigurerna är rätt genialt och kan förhoppningsvis väcka en tanke och kanske vara lite föda åt empatin hos de som växer upp idag. Att se saker ur någon annans ögon kan vara väldigt lärorikt och idag tror jag det kan behövas mer än någonsin. Att människor pratar och hundar använder kroppsspråk är ganska välkänt för de flesta, inklusive barn, men hur ser det ut från hundens håll?

En liten invändning jag kan komma på är som vanligt logik-fails. Varför skulle människor bete sig som hundar bara för att evolutionen tog en annan vändning? Jag köper tanken att de inte skulle vara dominerande på jorden, och välkomnar den, men varför just som en hund? Och i så fall borde väl kroppens uppbyggnad följt med denna alternativa utveckling… Men men, jag får minnas att den är riktad till barn och det ska väl fortfarande synas att det är en människa och kanske helst bete sig på ett bekant sätt, om än inte som människa.

Hur som helst är det en varm, berörande och rolig film för hela familjen.
Disney vet vad de gör.

 

Kommentera

Bli den första att lämna en kommentar!

Notifiera mig vid
avatar