Pixars filmer rankade från sämst till bäst

För att fira att Superhjältarna 2 äntligen anländer på svenska biografer denna helgen (31 Augusti). Tänkte jag för skoj skull ranka alla Pixars filmer från sämst till bäst.

Pixar har med åren varit ett bolag som levererat filmer inte bara åt barn men även rört om i grytan hos vuxnas känslor. De har i regel konstant levererat bra filmer med ett par undantag. Men med 20 filmer under sitt resumé är det svårt att hålla ett stadigt toppen jobb hela tiden. Men Pixar är ett av de få bolag där majoriteten av filmerna levererar!

Detta är min egna personliga åsikt och en del nostalgi kommer spela en stor roll.

18. Bilar 2 (2011)

Om det är någon Pixar film som verkligen inte har gått hem hos mig är det Bilar trilogin. Denna uppföljaren är den lägsta nivån bolaget har nått. Med att göra den jobbiga och irriterade comic-relif Mater (Larry the Cable Guy) från första filmen till huvudpersonen i uppföljaren var fel väg att gå. Lägg även på en urlöjlig handling om spioneri invirat i en racing film, det är en enda soppa. Det påminner mer om något lägre bolag hade producerat och inte Pixar.


17. Bilar 3 (2017)

Trailern verkade lovande och det kändes som man skulle få något nytt. Tyvärr var det samma gamla historia åter igen, där filmen mer eller mindre snor samma handling igen från första filmen. Minus budskapet i slutet. Det är ett steg uppåt från tvåan. Men åter igen är det en lågpunkt för Pixar.


16. Bilar (2006)

Slutligen har vi första Bilar filmen som är den bästa av alla tre filmerna. Men det är fortfarande bottennivån vi befinner oss i. Bilar gjorde inte mycket för mig när den kom ut. Medan de andra tidigare filmerna från Pixar ändå hade använt sig av vuxna element och berättat mer komplexa historier. Kändes detta som den första officiella filmen riktat åt de allra minsta. Det hjälper heller inte att huvudpersonen Lightning McQueen är i mina ögon, den tråkigaste huvudpersonen i en Pixar film.


15. Den gode dinosaurien (2015)

Denna filmen på papper hade potential, men tyvärr är det nog en av de mest bortglömda filmerna på hela den här listan. Det absolut bästa med filmen är bakgrunds animationen som är något av det vackraste jag har sett. Tyvärr så mixar det inte så väl med den tecknade looken som dinosaurierna har. Handlingen har man sett förr och det är inte att den är dålig, utan bara bortglömd och lämnar inget intryck alls.


14. Modig (2012)

Pixars första och hittills enda film med en prinsessa i huvudrollen (något Disney är kända för). Vår huvudperson Merida är intressant och ännu en gång har vi snygg och fantastisk animation. Men det brister i handlingen när allting egentligen bara är en mor och dotter relation. Även delen med björn transformationen kändes lite udda även för denna filmen. Men en intressant huvudperson, härlig animation och ett par komiska bitar gör att Modig inte helt blir bortglömd, men kunde varit bättre.


13. Monsters University (2013)

Jag är om något mer glad att de väljer att göra en prequel film till Monster’s Inc med tanke på hur den slutade, än en officiell uppföljare. Så på den fronten är jag glad. Är det en nödvändig film? Inte riktigt och hela filmen känns som en plot-hole om man lyssnar nog på en mening Mike säger till Sully i första filmen, “You’ve been jealous of my good looks since the fourth grade”. Men här träffas de för första gången på universitet. Med det sagt så måste jag erkänna att som en ren komedi film, skrattade jag en hel del åt denna filmen. Så en onödig film, men jag kan inte förneka att den fick mig att skratta.


12. Hitta Doris (2016)

Ännu en totalt onödig film. Men för att vara en totalt onödig film var den faktiskt helt okej ändå, måste även jag medge. Även ifall även denna tar comic-relif karaktären från första och gör den till huvudpersonen här. Så är allting bara bättre utfört. Handlingen flyter på, de nya karaktärerna är minnesvärda och visst där är en något känslosam scen med.


11. Ett småkryps liv (1998)

Detta är en av de filmer jag såg en hel del som barn. Men som med åren börjar jag se bristerna något mer och jag höll alltid Toy Story högre även som barn. Men jag tror även här att nostalgin spelar in lite i rollen över filmens placering på listan. Men vi ska också tänka på att detta var Pixars andra animerade film och på sätt var även denna en stor satsning. Jag minns den mest idag för dess individuella scener som den fejkade fågelattacken, hur de dricker vatten ur bubblor, cirkus djuren och överlag en något skrämmande skurk. Musiken ligger varmt om hjärtat.


10. Upp (2009)

Detta är nog placeringen som kommer uppröra de flesta. Men faktum kvarstår att Upp fortfarande är en mycket bra film. Jag tror dock många hänger upp sig på dem där två sorgliga dramatiska stunderna där inga dialoger används i både början och mot slutet. Vilket också är de två bästa och mest minnesvärda scenerna i filmen. Jag säger inte att allt de andra är dåligt. Äventyret är underhållande och relationen mellan den äldre Carl och den unga Russell blir en bra mix av kemi. Men jag måste vara ärlig och säga att tonen att i en minuten se talande hundar flyga flygplan och sedan en sorglig scen där en äldre herre går igenom en minnesbok blir lite för udda kontrast.  Vilket gör att jag aldrig riktigt kunnat hylla denna till skyarna som många andra kritiker och personer har gjort. Jag ska dock understryka att jag överlag gillar filmen väldigt mycket.


9. Coco (2017)

En av de nyare Pixar filmerna som gick hem hos många, mig själv inkluderat. Detta är en söt och härlig berättelse som man bara måste älska och musiken är oslagbar på många sätt. Animationen är underbar och färggrann och allting bara poppar. Det enda jag inte gillar är “twist” skurken som även denna filmen gör. En kliché som blivit allt mer populär på senare år och som Disney framför allt älskar. Något jag själv avskyr. Annars är detta en av Pixars bättre och då har vi bara kommit hallväggs på listan.


8. Superhjältarna 2 (2018)

En värdig uppföljare som kommer gå hem hos alla de som älskade första filmen. Komiken skiner och Brad Birds regi briljerar ännu en gång, mannen vet hur man använder animationen och ändå få igenom sin distinkta stil. Tyvärr gör även denna filmen “twist”, skurken vilket gör att denna inte riktigt når upp på samma plan som första filmen i mina ögon. Allt annat är minst lika bra.


7. WALL·E (2009)

Att bevisa för barn att man kan göra en film som håller barnets intresse utan några som helst dialoger de första 45 minuter är svårt. Men Pixar visar ännu en gång vart skåpet ska stå. Utan tvekan är detta ett mästerverk med allt från berättandet, animationen, budskapet och att kunna förmedla dessa känslor med nästan inga dialoger och med två robotar i huvudrollerna. Troligtvis den film som imponerar mig mest av filmerna på listan. Anledningen den inte hamnar högre är för jag har sett denna minst utav de andra som kommer på listan.


6. Insidan Ut (2015)

Här finns en idé och handling som redan gjorts förr. Men där man tar grundidén och gör det till något eget och unikt. Det faktum att filmen brutalt är ärlig med tittaren och visar hur viktigt det är med sorgsenhet i ens liv och att utan sorg har vi ingen glädje. Det är ett väldigt moget budskap att lära ut till barn. Samtidigt är detta en av de får filmer som fått mig att rulla en tår i en biosalong. För en film om känslor i huvudrollerna, är det bokstavligen många känslor när eftertexterna börjar rulla.


5. Superhjältarna (2004)

Jag har redan en lång recension på varför jag gillar denna så mycket, så jag ska inte djupdyka så mycket. Men jag har starka nostalgiska band till filmen som håller än idag i vuxna ögon. Från 60-talets spion tema och miljöer och det faktum att jag bara älskar denna familjen och dess dynamik ihop, gör detta för mig en av Pixars bästa filmer. Det är också första gången människor var huvudpersonerna och huvudfokuset i en Pixar film.


4. Råttatouille (2007)

Som både filmälskare och en person som älskar att laga mat är detta den ultimata filmen. Men utöver det är det också en film som djupdyker i ett ämne jag ej trodde en film om en råtta som gillar att laga mat skulle ta upp. En kritikers jobb. Slut citatet av Anton Ego i denna filmen är ett citat jag försöker gå efter varje gång jag skriver en recension och har det alltid i baktanken vare sig jag hyllar eller sågar något. Utöver det är detta bara en rakt av mysig film. Även denna är regisserad av Brad Bird och är i mina ögon hans bästa film, fast det kan variera ibland mellan denna och Superhjältarna.


3. Monsters, Inc. (2001)

Nu börjar de riktigt stora nostalgiska klockorna att plinga på. Detta är en av mina tidigare minnen jag har av att se en film på bio (allra första var Tarzan). Så bara där har nostalgi nivån nått max in princip. Men jag tycker detta är åter igen en film precis som Insidan Ut. Ett koncept vi sett förr, men som Pixar gör till sitt egna och unika. Humorn är där och vänskapen mellan Mike och Sulley går inte annat än att uppskatta och gilla. Jag kommer aldrig glömma introt med jazz musiken och de olika dörrarna.


2. Hitta Nemo (2003)

När det kommer till barndomsminnen och när jag tänker tillbaka till min barndom. Är det oftast låten när Marlin hittar Nemos ägg i början av filmen som poppar upp i mitt huvud. Sedan tycker jag detta är en oslagbar handling som förgyller varje sekund den visas. Comic-relif karaktären Doris funkar perfekt här och är på riktigt rolig och filmen vet exakt den typen av mängd hon behöver framför kameran. Men det är drivkraften som Marlin har att hitta sin son efter allt han gått igenom. Det är en bra moral för barn och en som lär hålla sig kvar långt in i vuxen ålder, de har det gjort på mig i alla fall. För 2003 håller animationen oslagbart än idag.


1. Toy Story 1-3 (1995,1999,2010)

Jag vet det är fusk att sätta alla tre på första plats. Men för mig är detta tillsammans med Tillbaka till Framtiden den perfekta trilogin och tillsammans blir dem bättre. Tyvärr ska där komma en fyra nu 2019 som jag inte alls ser poängen med då 3an avslutade allting så perfekt. Det är också de typer av filmer som jag såg när jag var i Andys ålder och vid 2010 var jag nästan i den åldern som Andy var i filmen. Så det är nästan som att filmskaparna visste vilka personer som såg dessa filmerna var när de först kom ut och vi tittare har gjort denna resan som Andy själv har gjort. Du har fantastiska karaktärer hos Woody som är den ultimata kompisen. En berättelse som utformas för varje film och använder Andys ålder till filmens berättande. Där är även ett par sorgsna ögonblick (Jesses låt i Toy Story 2). Jag kan inte hjälpa det. Men dessa filmerna utformar den perfekta trilogin och har ett fantastiskt avslut på alltihop. Vilket äventyr dem bjöd oss på.

Håller ni med om listan, hur ser er lista ut? Diskutera och kommentera.

Kommentera

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid