Linus – Topp 15 bästa filmer just nu

Det må komma lite sent att göra en topp lista över filmåret 2017. Men jag brukar alltid göra min lista i samband med Oscarsgalan varje år. För då känner jag att jag har hunnit se alla de filmerna jag vill se ifrån 2017. Samtidigt har vi ju 2017 filmer som kommer ut i Januari och Februari här i Sverige. Så det känns inte mer än rättvist att göra en lista i samband med dagen då Hollywood vill ge sig själv en klapp på axeln.

Det ska tilläggas att jag inte sett allt från 2017 men jag har ändå sett tillräckligt och de flesta folk pratar om.

2017 har bjudit på massvis med saker av både bra och dåliga saker. Men det som har varit bra har varit riktigt bra, samtidigt som det som varit dåligt har varit riktigt dåligt. Vilket gör att 2017 kan ses som ett fantastiskt filmår, om man kollar åt rätt håll. Nu pratar jag också kvalitetsmässigt och inte biopublik siffrorna.

Totalt har jag sett 203 filmer.

Jag har också lite regler angående hur man räknar en film det året den släpptes. Om filmen släpptes på en festival 2016, men först till den vida publiken 2017 räknas det som en 2017 film. Hade filmen premiär i ett land 2016, men kom inte till USA eller Sverige fören 2017 räknas det som en 2016 film. Så Resident Evil: The Final Chapter är en 2016 film då den släpptes i Japan 23 December 2016. Medan The Lost City of Z är en 2017 film.

Jag vet om att jag fuskar genom att göra en topp 15 lista. Men där var riktigt bra filmer detta året och det var svårt att bara göra en topp 20 lista. Så jag gör en liten bonus åt er.
Jag vill tillägga att det är mer av en favoritlista än en “bästa” lista. För vem har rätt att säga vad som är bäst och inte bäst. Detta är min personliga lista av de filmer som jag tycker varit bäst 2017.

Först några hedrade nomineringar som inte kom med men som förtjänar att tittas på ändå.

  • All the Money in the World
  • Brigsby Bear
  • Coco
  • Ingrid Goes West
  • It
  • Spider-Man: Homecoming
  • The Lost City of Z
  • Thor: Ragnarok
  • War for the Planet of the Apes
  • Wonder Woman

15. The Florida Project
The Florida Project är något av det bästa som kommit ut indie väg från 2017. Den har suveräna skådespelarinsatser från eliter till nyblivna, men vad Sean Baker vill är att fånga verkligheten. Karaktärerna känns som riktiga personer och att jag bevittnar äkta händelser. Scenografin är härlig, samtidigt som känslan går igenom. Det är en liten flickas sommaräventyr och där motellet blir hennes egna lilla Disney land. Som handlar om diverse händelser under en sommar, för en liten flicka. Som blir ett helt äventyr för henne.

14. The Big Sick
En av de mest äkta och genuina filmerna från 2017. Kemin och romansen mellan Kumail Nanjiani och Zoe Kazan är helt underbar och nog den bästa jag sett i en romcom. På tal om romcom är filmen inte den typiska klyschiga i den subgenren utan är sin egna starka berättelse. Baserad på sanna händelser i Kumail Nanjianis liv. Detta är en film som allt fler bör se i mitt tycke.

13. Good Time
Allt från regin, manuset, kameraarbetet, skådespelarna, musiken är fantastiskt. Allting samarbetar för att skapa denna film som känns unik i dagens samband med andra filmer. Den är otroligt spännande från början till slut, och manuset är väldigt tajt genom att utspela sig under en natt. Där Robert Pattinson säljer vartenda känsla och gör sin bästa insats jag sett honom i. Detta är den typen av film som gör dess genre rättvisa. Filmen är exakt vad dess titel påstår sig vara, jag hade en “Good Time”.

12. Wind River
Wind River är en spännande thriller som är mycket mer än ditt klassiska och typiska mordmysterium. Filmen blir så mycket mer, om rasskillnader och ett folks förtryck mot andra. Samtidigt som den är en persons sätt att hantera en incident i hans liv, där mordutredningen påminner honom om det förflutna. Alla skådespelarna gör fantastiskt ifrån sig. Wind River är en jordnära film som berättar en historia om våldtäkt och hur det kan reflektera försvinnande personer hos indianer. Tillsammans med ett skarpt manus, blir detta en av 2017 vassare filmer och en som sticker ut i sin egna genre.

11. I, Tonya
En film med attityd och humor. Sättet den väljer att berätta historien om Tonya Harding är välgjort och rätt väg i mina ögon. Istället för att hamna i något fack där den sympatiserar med Tonya. Väljer den en mer komisk inriktning att berätta denna galna historia. Både före och efter incidenten. Där är dock stunder då man som tittare sympatiserar med henne. Tillsammans med stabilt regi, skarpt manus och en fläckfri klippning tillför det mycket till helheten. Margot Robbie och Allison Janney är riktigt bra i sina respektive roller och har ett bra skådespel gentemot varandra. Underhållningen är stor med denna.

10. Phantom Thread
Med sin simpla premies blir detta en lyckad film om både romans och drama. Att säga den är välgjord med en bra regissör med en fantastisk insats från en legend, säger sig själv. Den greppa tag om mig i ett tidigt skede, och jag var fast där och då. Nästan lite som jag hamna i någon hypnos och var fascinerade från början till slut. Det känns som en rättvis film för Daniel Day-Lewis att ha som sin sista film.

9. Logan
Logan är ett värdigt avslut på Wolverine som karaktär och likaså till X-Men filmerna överlag (vilket det inte är). Hugh Jackman och Patrick Stewart gör värdiga finalroller i sina ikoniska roller och filmen bjuder på allt du förväntar dig. Dramatik, våld, blod, action, komik och även en gnutta deppig. Om detta nu är Hugh Jackmans sista insats som Wolverine är det mer än ett värdigt avslut. Och för det vill jag tacka för 17år som han satte prägel till karaktären i filmform.

8. Get Out
Get Out är 2017 största överraskning. Det är en unik originell film på skräckfronten, men även utanför genren. Idén att Jordan Peele leker med tittaren i början och gör en illa till mods med obekväma scenarion och dåliga situationer, gör det hela mer läskigare än den typiska jump-scare skräckfilmen. Skådespelarna gör ett galant jobb, och lyckas kännas övertygande och realistiska i sina insatser. Även komedin i den var förvånande rolig och funkade i kontrast med det andra. Gå in med så lite info ni bara kan om filmen. Och jag lovar ni kommer få se en av 2017 mest unika filmer.

7. Call Me by Your Name
Det krävs inte mycket för att göra en bra film, men du måste veta hur du ska hantera det. Vilket Luca Guadagnino gör. Han har lyckats transportera tittaren till 80-talets Italien, och till en oskyldig tid. Vi bekantar oss med Elio och Oliver och hur deras vänskap växer. Som blir något mer under denna vackra sommar. Känslorna är det som styr och är i fokus här och få filmer lyckas skapa så här bra stämning. En simpel historia, jävligt fint berättad.

6. The Shape of Water
En visuell film om kärlek och utstötta människor. En kärlek mellan två varelser från olika världar, men som finner varandra med hjälp av teckenspråk. En simpel gest, men ett genialiskt steg av Guillermo del Toro. Kommunikationen här blir då utan ljud och vi hör bara musik. Kroppsspråket blir viktigt och det känns som man ser en stumfilm ibland. Det hela är som ett kärleksbrev till både stumfilmer och 50-talets kärlek, musikal och monsterfilmer i ett. Något som hade kunnat gå så fel, blir så rätt. Det visuella är otroligt vackert, samtidigt som skådespelarna gör trovärdiga insatser. Sally Hawkins visar verkligen sina talanger här, och kan verkligen leda en film. Det märks att Guillermo del Toro älskar sina varelser och film.

5. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
En fantastisk film på många sätt och vis. Den är fylld med färgrika karaktärer, som stärks ännu mer av det skarpt skrivna manuset och miljön de sätts i (den lilla tysta staden där ingenting händer). Frances McDormand gör hennes bästa insats sedan Fargo. Karaktären Mildred är en av mina nya favoritkaraktärer i en film på ett bra tag, hon är en vardaglig hjälte. Genom att vara den icke så perfekta modern, som gör lite olagliga saker. Men som vi alla supportar till 100%. Alla andra skådespelare gör fantastiskt ifrån sig, samt deras respektive karaktärer. Allt från Sam Rockwells utveckling från rasistisk polis som inte bryr sig, till en polis som börjar tänka om lite i banorna. Detta är ingen film om att lösa ett mord. Detta är en film om färgrika karaktärer i en liten stad, där tre skyltar vänder upp och ner på vardagen.

4. Lady Bird
En fenomenal film som lever upp till dess rykte. Den grundar sig i verkligheten, men känns aldrig tråkig. Den förgylls av vardaglig humor, med otroligt starka karaktärer. Dialoger som är välskrivna. Skådespelet mellan Saoirse Ronan och Laurie Metcalf är något av de mest realistiska jag sett inom ett samspel. Där är så mycket att glädjas av i Lady Bird och mycket är till Greta Gerwigs förtjänst.

3. The Disaster Artist
Som en person som bara älskar “The Room” måste denna filmen vara med på listan. Filmen hyllar en av de mest excentriska, intressanta personer som någonsin gått på denna planet. Det är inte bara humorn i filmen och hur många gånger vi kan skratta åt hur Tommy agerar. Utan även en drama om en stark vänskap om två vänner, som följde sina drömmar och visioner. James Franco och Dave Franco är fantastiska i sina roller som Tommy Wiseau och Greg Sestero. De blir nästan alternativa versioner av dem. Även scenerna där de återskapar inspelningen och scenerna från filmen är underbart underhållande. Men det är att filmen är en hyllning åt de som följer sina drömmar. Det märks att i en film som anses vara en av de sämsta filmerna någonsin, så finns där lika mycket hjärta som i vilken film. Sedan älskar jag filmer som handlar om filmskapande.

2. Baby Driver
Edgar Wright gör en fartfylld film med Baby Driver. Här finns mycket att älska men det är hela historien och det stora underhållningsvärdet filmen håller jag verkligen älskar. Det är en modern tappning på de klassiska filmerna där biljakt scenerna spelade en stor roll. Karaktärerna är underbara och skådespelarna ger sitt allt och vet exakt vilken typ av film de är med i. Men det som briljerar mest är redigeringen i samband med hur musiken spelas i bakgrunden. Perfektion är ordet till det. Komedin är också något som finns här, men är inte i centrumet som i andra Wright filmer. Utav alla 2017 filmer är detta helt klart den mest underhållande av de alla som jag kan se om flest gånger.

1. Blade Runner 2049

Vad är oddsen att Ryan Gosling hamnar i min topp lista i år igen. Förra året var det La La Land och The Nice Guys. I år Blade Runner 2049. Fortsätt så här Ryan! En värdiga uppföljaren till originalet från 1982. Allting är nästintill perfekt. Allt från regin, skådespelarna, fotot, musiken. Det är konst på hög nivå och varför man går på bio och ser film. Den vidareutvecklar karaktären Deckard, samtidigt som vi får en ny huvudperson att följa i ‘K’, som själv får en story arc. Trots att det är en uppföljare och för att förstå en del detaljer i handlingen måste man ha sett första. Så är det fortfarande en film som står på egna ben. Den skapar något nytt inom Blade Runner världen, men håller sig ändå trogen till dess rötter. Detta kommer bli en framtida klassiker (om det inte redan är det). Ett sant mästerverk!

Kommentera

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid