Möt svenska Joel som trollar runt på nätet

Foto: Privat
Joel Edlund – Foto: Privat

Om man är någorlunda nördigt lagd så har man nog med största sannolikhet sprungit över den svenska illustratören Simon Stålenhag och hänförts för hans fantastiska skildringar utav Sverige. Dock så är ju Stålenhag långt ifrån ensam om att skapa fantastiska verk som är baserad på Sverige och dess kultur.

Joel Edlund är just en utav dem som gör fantastiska bilder och som bokstavligen trollar för fullt på nätet, med sina bilder på det svenska trollet (skogsväsendet, ej att förväxlas med en internetuppkopplad snorunge som beter sig som en rövhatt mot andra över nätet) i olika situationer i vårt avlånga land.

När vi på GeekNinjas fick syn på Joels verk så fastnade vi direkt och vill veta mer om mannen bakom dessa sagolika och finurliga bilder som i mångt och mycket skildrar Sverige och den svenska kulturhistorien.


Rimbotroll – © Joel Edlund

Hej, kan du inte berätta lite om dig själv, namn, ålder, familj och vart bor du?

– Hej! Jag heter Joel Edlund är 34 år gammal. Uppvuxen i en familj med en glaskonstnär till mor och en industridesigner till far. Bor i Stockholm med min tjej och har två storebröder. En i Kina och en som bor alldeles runt hörnet.

Hur länge har du tecknat?

– Jag har ritat och målat hela mitt liv och hade goda förutsättningar att hålla på, då båda mina föräldrar jobbade mycket hemma och det alltid fanns material för mig att använda och utrymme att använda det på. Pappa var en väldigt begåvad tecknare och alla bröder ritade mycket när vi var små. Men jag var den enda som fortsatte efter barndomen.

Robocop – © Joel Edlund

Vad var favoritmotivet att rita som liten?

– När jag var liten gick det i perioder, beroende på vad som var på tapeten just då. Hade jag lärt mig rita av Kalle Anka så var det sida upp och sida ner med Kalle Ankor. Det blev också en hel del Robocop, Batman, Ghostbusters osv.

Jag och min granne brukade göra serietidningar och häften med olika påhittade seriefigurer. Vi vek och häftade ihop en bunt A4-papper med ambitionen att göra en tjock serietidning, men det blev sällan mer än en fantastiskt genomarbetad framsida och en titel.

Jag älskade också att rita mördarmaskiner, d.v.s. långa hinderbanor där små gubbar råkade ut för den ena morbida behandlingen efter den andra. Till exempel mosas genom kugghjul eller bli uppätna av elektriska hajar osv.  Den röda pennan i lådan var med andra ord ofta nerstöt till en stump och de andra var helt oanvända. Sen när man började lära sig att rita muskelgubbar så var det ju muskelgubbar som gällde och kanske fortsatte gälla lite väl länge. En del slutar ju aldrig rita muskelgubbar.

Hur länge har du tecknat digitalt?

– Jag började rita digitalt någon gång tidigt 2000-tal då jag ärvde en ritplatta av min bror, en Wacom Intuos 1 som var helt enorm. Det var mitt under brinnande muskelgubbe-period, så då blev det mycket digitala muskelgubbar. Under många år gick jag fram och tillbaka mellan digitalt och traditionellt. Det är svårt att slå känslan av en fysisk målning som slutprodukt jämfört med en digital fil. Men jag använder fortfarande papper och penna väldigt mycket i det mer kreativa idéstadiet, sen fungerar datorn mer som maskinen som underlättar ihopsättande av delarna.

Picknicktroll – © Joel Edlund

Vad använder du för teknik?

– Jag har alltid jobbat i Photoshop, men hårdvaran har varierat från Mac till PC till Mac till PC igen flera gånger om. Jag har aldrig riktigt gett någon annan mjukvara en chans, även om man kan få till fantastiska resultat med andra program. Det handlar nog mycket om att Photoshop mer eller mindre har blivit som en förlängning av kroppen och allt sitter intuitivt i huvud och händer. Sen har vi ju andra uppenbara fördelar med att jobba digitalt, särskilt om man jobbar med uppdrag då det är lättare att göra ändringar och justeringar.

Vem/vad är din inspirationskälla?

– Jag har svårt att nämna specifika inspirationskällor. Jag inspireras av det mesta jag ser på ett eller annat sätt. Många av mina idéer får jag när jag är ute och rör mig i stan eller i skogen. Om jag behöver tänka på en idé brukar jag hoppa på en buss och åka planlöst. Skulle tro att jag kommit på majoriteten av mina idéer på bussar. Annars inspireras och influeras jag av alla de extremt begåvade människor jag lärt känna under åren. Min pappa är nog också en ganska stor influens. Jag har samma mörka humor och fascination för det groteska som han hade.

Alfons – © Joel Edlund

Vad är ditt mål/dina ambitioner?

– Mitt mål har alltid varit att på ett eller annat sätt få jobba med mina egna idéer. Efter att ha jobbat som frilansande illustratör i snart 10 år så är längtan större än någonsin och de senaste tre åren har jag gått in i en ganska intensiv produktionstakt. Jag gör så gott jag kan för att balansera tiden mellan att rita andras bilder och att rita mina egna men jag skulle gärna lägga all min tid på mina egna projekt, för det finns många idéer på lager som väntar på att realiseras. Jag har också lovat mig själv att jag ska göra en bok under 2018. Eller en utställning. Eller båda.

Kan du berätta lite om dina verk?

– Grundtanken med serien som jag lite slappt valt att kalla “en bild om” är misär. Jag ville illustrera klichéer, fördomar och miserabla stereotyper gestaltade som kända barndomsfigurer. Vissa är mer miserabla än andra, men alla har generellt en ganska deppig framtoning med inslag av mörk humor. Jag hittar mycket av min inspiration i det lite deppiga och vardagliga och ville dra det till nästa nivå. Jag tycker det blir extra effektfullt när man tar vanligtvis glada och glättiga seriefigurer och vänder dom till sin motsats. Sen har jag försökt fylla bilderna med roliga detaljer, ofta med en samtidsobservation eller en referens till något som var aktuellt då jag gjorde bilden. På det viset blir dom lite av ett tidsdokument också, vilket jag tycker är kul.

Bildserien om trollen handlar också mycket om det vardagliga. Om hur folk reagerar på saker som är jobbiga eller svåra att hantera. Jag föreställer mig en värld där människor och troll lever sida vi sida, men att samhället har en ganska undfallande inställning till trollen och hanterar dom lika slentrianmässigt som vilka djur som helst. Man tvingas anpassa sig efter trollen, även fast dom då och då kan bli helt vansinniga och våldsamma. En kompis beskrev det som att troll är lika odramatiska som älgar i den världen och det är lite så jag föreställer mig det också. Dom irrar sig ibland in i samhällen och ställer till oreda. Då och då går dom till attack men för det mesta behöver man inte bry sig om dom om man bara håller sig på avstånd och inte provocerar. Trollen kan också representera ett diffust hot eller en känsla av att något är fel och att det manifesteras som en stor, korkad klump som är i vägen eller tar sönder saker och du har ingen möjlighet att göra något åt det för att du är så liten i jämförelse. Jag tycker det är kul att tänka på dom som stora, våldsamma barn. Varken onda eller goda, bara drivna av instinkt precis som alla andra.

Lekplatstroll – © Joel Edlund

Många föräldrar som fick förklara för sina barn varför Björne var instängd bakom galler.

Hur har responsen varit på dessa serier?

– Jag tycker att responsen hittills har varit övervägande positiv, även om jag inte medvetet har marknadsfört mig särskilt mycket för att nå ut. Jag hade ett par av mina bilder från “en bild om”-serien på Liljevalchs Vårsalong förra året och det var sjukt roligt att se folks reaktioner på utställningen. Många föräldrar som fick förklara för sina barn varför Björne var instängd bakom galler och så, det var kul.

Finns dina alster att köpa någonstans på nätet?

– Hittills har jag sålt en del till folk som har hört av sig och velat köpa, men jag säljer inte via någon annan hemsida än. Det är något jag ska ta tag i under året har jag tänkt mig.

Björne – © Joel Edlund

Vad står på lut här näst? Ny serie? Nytt spännande jobb?

– Jag har en ny bildserie på gång som jag skissar och jobbar med en hel del. Men det är inget jag lagt ut än och har inte tänkt visa upp förrän jag kommit lite längre. Den är lite mer omfattande i tema, så jag kommer behöva känna mig fram mer. Förhoppningsvis så får jag tid att jobba med den i sommar. Utöver det så finns det massor av troll kvar som vill bli ritade, så det är nog det som ligger närmast i tiden, utöver mina vanliga illustrationsuppdrag.

Skulle du se dig själv som ett nörd/geek? Och i sånt fall vad är ditt “nördigaste/geekigaste” minne du har?

– Skulle vilja kalla mig någon typ av halvnörd. Jag har aldrig riktigt haft tålamod att nörda ner mig riktigt ordentligt i något, men jag har någon slags grundnördighet när det kommer till prylar, tv-spel, tv-serier osv. Jag är väldigt bra på att skaffa de senaste prylarna, men är ofta för rastlös för att konsumera innehållet.

Svårt att säga vad som är mitt starkaste minne, men jag har många varma känslor kring när jag hade mitt Nintendo 64 och Dreamcast. Banjo-Kazooie, Goldeneye, Shenmue är några av mina favoritspel. Jag spelar om Banjo-Kazooie lite då och då och det är fortfarande helt fantastiskt.


Vi på GeekNinjas säger tack till Joel för pratstunden och vill ni veta mer om Joel Edlund så finnas han lite varstans på internet, först och främst har han ju så klart en hemsida, men även Facebook, Instagram och Tumblr.

Kommentera

Bli den första att lämna en kommentar!

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid