Fredag den 13:e – ‘Genom åren’

Idag är ingen vanlig dag, för det är Fredag den 13:e! Så vad passar då inte bättre med denna skräckmånad att just denna dagen, fokusera på min absoluta favorit skräckserie. Samt skräckfilmer i allmänhet. Jag vet det må låta udda att denna serie är min favorit. Halloween, The Exorcist, The Shining. Alla skräckfilmer som är betydligt mer omtalade och fått bättre kritik. Visst rent filmmässigt kanske det är bättre. Men för mig är det underhållning som gäller när det kommer till subgenren slasher. Då lyckas Fredag den 13:e så mycket bättre att fånga den underhållningsfaktorn, än någon annan skräckfilm. Jag älskar de andra väldigt mycket de med. Men denna serie håller en speciell plats i mitt hjärta (förhoppningsvis kommer inte Jason Voorhees och tar ut det med sina bara händer).

Jag hade hört talas om denna karaktär i filmer som gick omkring i en hockeymask och mördade folk. Det låter jätte konstigt i skriven form när jag läser det, jag vet. Men som många andra i min omkrets vid den här åldern, blev vi alla nyfikna och intresserade. Vem är denna karaktär, vad är det för film. Jag pratade med min bror om det, som hade lite koll på film den här tiden. Det visade sig att det var Fredag den 13:e filmerna jag var ute efter. Jag bad om att få se filmen (kom ihåg filmen inte filmerna). Med lite många snälla, så fick jag min önskan igenom. Det var en lugn kväll kväll, och jag satt och kollade på första Fredag den 13:e filmen.

Till min förvåning dök aldrig någon person i hockeymask upp och undrade om jag ens hade sett rätt film. Men med lite eftersökning kom det fram att Jason inte är mördaren fören andra filmen, och bär inte den kända hockeymasken fören tredje filmen. När jag fick reda på detta bad jag att få se resten utav filmerna, och min älskade bror gick med på det (undra vad mina föräldrar hade gjort om de fick reda på detta). Det var så jag först blev introducerad till dessa filmerna, och jag minns mycket väl de kvällarna jag satt och kollade igenom filmerna. De blev genast en snabb favorit för mig, och har växt genom åren.

Vad är det då som gör att jag älskar filmerna så pass mycket, förutom dess nostalgiska faktor och underhållningsvärde? Jag tror det har med stämningen och känslan filmerna har i sig också. Första filmen lyckas väldigt väl med att bygga ett mysterium, där man försöker lista ut vem mördaren är. Tro mig, visa den för en person som inte sett eller vet något om filmen alls, och se deras reaktion sen när mördaren är avslöjad. Betsy Palmer som också gjorde filmen enbart för pengar, så hon kunde köpa en ny bil. Levererar en väldigt bra insats och till en viss grad finner man sympati för henne. Jag kommer heller aldrig glömma slutet, som än idag är en av de läskigaste sakerna jag sett i en skräckfilm. Fjärde filmen har denna härliga 80-tals känsla till sig. Mycket på grund av att Corey Feldman medverkar, och är nog den som är mest populär i hela serien. Sjätte filmen lyckas skapa en bra komik i sig (vid det här laget hade filmerna blivit ganska överdrivna och självmedvetna). Men även början när det är vid kyrkogården påminner väldigt mycket om en gammal 30-tals Universal skräckfilm.

Samtidigt har den ju sina klassiska överdrivna mord. Något serien har blivit ganska så känd över genom åren. Där är massvis med “body count” kompilationer på Youtube från filmerna, som har massvis med visningar. För de är så pass överdrivna, men ack så underhållande att kolla på. Liksom hur dödar man en person med en tratt eller vinöppnare?  Effekterna är också inte fy skam. I första och fjärde filmen är det ingen mindre än Tom Savini som gjorde effekterna. Effektmästarnas prins i all ära! Musiken har även varit en bra grej genom filmerna. Alice Cooper gjorde låten “He’s Back” just för sjätte filmen. Eller den härliga 80-tals “The Darkest Side of the Night” låten för åttonde filmen. Även den vanliga musiken gjord för filmen har blivit ikonisk. Som man känner igen så fort man hör den.

Vi kan heller inte undvika att prata om karaktären som gör filmerna, och som gjort de så pass kända. Jason Voorhees. Under filmernas gång, har flera stycken spelat karaktären. Vissa mer kända än andra. Oftast var det en stuntperson, då de alltid bar en mask så såg man aldrig ansiktet. När man väl såg ansiktet var det ändå annorlunda från tidigare film. Skådespelaren som blivit mest känd och är allas favorit är Kane Hodder. Han lyckades skapa en bra kroppsbyggnad för Jason, och även hans rörelser. Jag kan se varför han är favoriten, han är favoriten för mig med. Utseendet i sjunde filmen är också en av de coolare.

Filmerna lider dock av väldigt mycket kontinuitetsfel. Jason är ett barn i ettan, men fullt vuxen i tvåan trots att det bara gått ett år. Sedan är det fem år senare i tvåan, vilket gör att den utspelar sig i framtiden från det den gjordes. Även tvåan, trean och fyran utspelar sig en dag efter varandra. Så verken trean eller fyran utspelar sig på fredag den 13:e. Under dessa tre dagarna hinner Jason ändra utseende och få en sju helsike helg genom att dö och återupplivas på nytt hela tiden. Från femte och framåt utspelar sig alla filmerna i framtiden, från det de gjordes. Det blir ganska så förvirrande ju mer man tänker på det, och något skaparna nog inte tänkte på alls. Man ska bara se dessa filmerna för nöjes skull, det är huvudsaken de existerar. Något de lyckas med i all ära.

Jag ska dock tillägga att jag inte älskar alla filmerna i serien. Femte filmen är ökänd för att inte ha Jason Voorhees i sig, utan tar en helt annan riktning. Jag avskyr inte femman, men jag gillar inte känslan genom filmens gång. Det sticker ut och är mer seriös än tidigare filmer i serien. Åttan lurar en med dess titel, vilket gör en liten besviken. Jason Goes to Hell är den jag gillar minst, då även för mig blir det väldigt löjligt med dess handling. Att Jason kan byta kropp genom att vara en stor mask av något slag. Samt väldigt lite Jason under morden. Jason X är sin egna historia, men allt ni behöver veta är att den utspelar sig i rymden.

Lökigt, men tror inte de var direkt anpassat för filmerna. Men alla filmserier med kända skräck ikoner tar deras karaktärer till rymden någon gång. Vi får heller inte glömma bort Freddy vs. Jason som är en av de bättre “vs.” filmerna där ute. Synd där aldrig blev en uppföljare. Men mina personliga favoriter i serien är 1,2,3,4 och 6. De fångar det som är perfekt och de jag älskar med denna serie. De har stämningen, atmosfären, komiken, överdrivna mord, härliga karaktärer och en skräckikon jag sent kommer glömma. Jag rekommenderar starkt att köpa blu-ray boxen som släpptes för inte så länge sedan. Jag vet den är lite saftig i pris, men så värt pengarna om man är ett fan av filmerna. Fullt med bonusmaterial och oklippta versioner av filmerna.

Vad håller då framtiden för denna filmserie? Där kom en remake 2009 som inte är den sämsta av alla filmerna, men långt ifrån bästa. Efter det har det varit relativt tyst. Där var planering på en ny film som skulle komma förra året, för att sedan bli framflyttad detta året. För att bli flyttad fram igen nästa år, men har nu lagts på hyllan. Så vem vet när vi lär få beskåda Jason Voorhees igen på vita duken. Jag hoppas det inte dröjer allt för länge. En fan-fiction jag har är att Corey Feldman återvänder som Tommy Jarvis som är typ denna seriens huvudprotagonist, tillsammans med alla överlevande tjejerna från ettan till åttan. Det hade varit asballt. Men i nuläget får vi ta och vänta, och njuta istället av de 12 filmer som finns. Serien kommer fortsätta växa, och vi kommer alltid vara där på Fredag den 13:e.

Kommentera

avatar
  Prenumerera  
Notifiera mig vid